Friday, February 12, 2010

PENYAKIT I

INFECTIOUS MONONUCLEOSIS (MONO)/EPSTEIN – BARR VIRAL
(Jangkitan Virus)
Epstein-Barr virus adalah berkaitan dengan ‘tumor’ (ketumbuhan), lesu kronik dan sesetengah kasner. Sebenarnya, lebih 90% penghuni dunia telah dijangkiti oleh virus Epstein-Barr dan dapat membina antibody untuk melawannya. Tetapi ada juga tidak bernasib baik bila tidak dapat pulih dari sakit. Oleh itu, didalam kes sebegini sesuatu perlu dilakukan untuk mentokong system imun semulajadi tubuh.
Virus ini juga menjadi punca ‘mononucleosis (mono)’ berjangkit yang cirri-cirinya seperti demam, sakit tekak, bengkak kelanjar (terutama tonsil) dan lesu yang teruk. Jangkitan ini terutamanya melibatkan tisu limfatik, hati dan ‘spleen’ (organ di sebalah kiri perut yang memastikan darah berkeadaan baik), menyebabkan hepatitis yang rendah dan bengkak pada ‘spleen’. Akibatnya ‘speen’ mudah pecah walau berlaku kemalangan yang amat ringan. Inilah sebeb mengapa ahli sukan atau remaja yang aktif dilarang melakukan sukan yang bersentuhan (contact sports) sehingga mereka benar-benar sihat.
‘Mono’ merupakan penyakit biasa zaman kanak-kanak yang memuncak ketika remaja. Disebarkan melalui air liur, kadangkala dipanggil ‘kissing disease’. Pesakit akan mengalami sakit tekak, bengkak kelenjar, bengkak tonsil dan demam. Peringkat awal ia menyerupai sakit tekak atau tonsil. Pesakit tidak bertindak balas dengan antibiotik sebab ia adalah jangkitan virus – hanya system imun badan semulajadi yang dapat melawan penyakit ini. Oleh itu adalh penting untuk mendapat rehat di samping makan makanan yang siha di samping pengambilan makan tamabahan yang berkualiti.

Cadangan Optimum
Essentials – AO Pro
Essentials – Chelated Mineral
Active Calcium
Proflavanol
Coquinone
Biomega

Cadangan Minimum
Essentials – AO Pro
Essentials – Chelated Mineral
Proflavanol


IRRITABLE BOWEL SYNDROME/SPASTIC COLON
(Gangguan Usus)
Irritable Bowel Syndrome (IBS) adalah masalah gastrousus yang paling biasa berlaku. Ia tidak serius tetapi menyusahkan. Pesakit akan mengalami sakit perut yang sekejab ada sekejab hilang, kemudian sembelit atau cirit atau kedua-duanya sekali.
Doctor merujuk penyakit ini sebagai gangguan usus kerana kajian saintifik menunjukkan tidak ada keganjilan pada usus kecil atau besar. Usus berasa dalam keadaan normal tetapi sakit dan rasa memulas seolah berkait dengan usus yang tidak normal. Sindrom ini adalah diagnos yang dilepaskan (exclusion) kerana ia mimik lain-lain penyakit gastrousus yang serius, yang mana kebiasaan ini tidak benat.
Usus kecil dan usus besar pesakit ini adalah normal. Didebabkan ia bekerja terlalu kuat ia menyebabkan kekejangan dan rasa memulas. Jika usus menolak terlalu cepat, ia menjadi cirit, dan jika tidak seiring Ia menjadi sembelit. Para doctor percaya IBS adalah berpunca dari kebimbangan dan masalah tekanan. Sebab itu mereka yang mengalami IBS akan menghadapi banyak masalah jika mereka tertekan. Setiap orang bertindakbalas dengan tekanan dengan berbeza-beza. Sebenarnya tidak menghairankan sekiranya beberapa orang ahli dalam keluarga atau generasi mendapat penyakit ini.

Cadangan Optimum
Essentials – AO Pro
Essentials – Chelated Mineral
Active Calcium
Proflavanol
Fibergy (may add additional fiber)
Biomega

Cadangan Minimum
Essentials – AO Pro
Essentials – Chelated Mineral
Proflavanol
Fibergy (may add additional fiber)

No comments:

Post a Comment