Saturday, February 6, 2010

ESSENTIAL ( CHELATED MINERAL )

Chelated Mineral


PERBEZAAN CHELATED MINERAL

Mineral dan elemen mewakili kurang daripada satu setengah peratus daripada jumlah nutrisi yang kita perlu ambil setiap hari. Namun, tanpanya tubuh kita tidak akan mampu untuk menggunakan karbohidrat, protein, dan lemak dalam diet. Banyak enzim memerlukan vitamin dan mineral co-faktor berfungsi dengan betul. Chelated Mineral adalah keseimbangan yang dirumuskan dengan mineral yang seimbang dan mudah diserap oleh tubuh .

Zinc adalah sebuah komponen daripada ratusan enzim, zinc terlibat dalam karbohidrat, lemak, dan protein, serta DNA dan replikasi RNA. Zinc berfungsi sebagai antioksidan, membantu dalam mempertahankan pembinaan struktur tulang yang sihat, kekebalan tubuh yang sihat fungsi, dan menyokong pembesaran yang normal.

Selenium adalah komponen penting daripada glutation peroksidase di dalam sistem antioksidan, yang membantu memerangi kesan radikal bebas dan memainkan peranan penting dalam hormon tiroid metabolism. Selenium juga telah ditunjukkan untuk membantu menyokong system kekebalan tubuh yang sihat Selain itu, banyak kajian telah menunjukkan selenium yang penting untuk mengekalkan kesihatan prostat. Magnesium sangat penting untuk pembentukan dan penyelenggaraan tulang dan gigi yang sihat.

Diet dan gaya hidup yang tidak sihat sering memberikan tekanan pada tubuh untuk mengawal tahap glukosa dalam darah. Kromium adalah komponen penting daripada faktor toleransi glukosa (GTF), yang membantu mengekalkan metabolisme glukosa yang sihat, insulin dan kadar glukosa bermanfaat bagi pengurusan berat badan dan tahap tenaga yang optimum sepanjang hari. Natrium adalah komponen penting dalam menghasilkan hormon tiroid yang mengatur metabolisme, pertumbuhan, dan protein. Tambahan Iodin penting bagi orang yang mengamalkan diet vegetarian dan orang yang tidak makan makanan laut.

Copper adalah suatu komponen penting daripada enzim superoxide dismutase (SOD), antioksidan yang penting dalam sel sitoplasma, dan bertindak dalam pembentukan hemoglobin. Copper juga penting untuk kolagen synthesis. Mangan merupakan ko-faktor penting dalam pengeluaran glycosaminoglycans, sebatian yang membentuk konektif rangkaian, tulang, pembuluh nadi. Mangan adalah penggerak pelbagai enzim, dan suplemen dengan mangan boleh meningkatkan enzim SOD sistem untuk meningkatkan sistem antioksidan.

Vanadium memainkan peranan penting dalam metabolisme karbohidrat. Hal ini juga diyakini membantu dalam metabolisme kolesterol dan lemak darah. Jika anda mempunyai terlalu sedikit vanadium, anda mungkin berakhir dengan kolesterol tinggi serta kadar trigliserida, dan anda berisiko untuk kardiovaskular dan penyakit ginjal.

CADANGAN PEMAKANAN


Tiga (3) kapsul setiap hari dicadangkan makan bersama hidangan. Jauhi daripada kanak-kanak.


No comments:

Post a Comment